GNT-A DA80 medhør

GNT-A DA80MH
Vejledning DA80 (pdf)
Beskrivelse.

Indført ved KTAS i 1980, de-luxe udgaven af F78 med medhør og toneringer. Design: Henning Andreasen.

Mikrotelefonen er kompatibelt med F78, men ikke med danMark-serien. Fås kun med tangent (mikrofonafbryder) og med og uden forstærker.

Apparatet blev altid leveret med RØD R-tast (jordstød) eller HVID R-tast (sløjfebryder). Til installationer, der ikke benyttede R-tast, leveres apparat med rød R-tast. Skulle funktionen ændres, måtte hele apparatet udskiftes.

Som noget nyt anvendte man REED-kontakter til gaffelfunktionen (REED-kontakter er små kontakter i en lufttom glascylinder, som kan påvirkes magnetisk).

Da apparatet er en luksusudgave af F78, bliver den ofte angivet som værende en F78, hvilken også står i bunden af apparatet, men det er bare for “at snyde fjenden”. DA er en forkortelse af Dansk Automatic (fabrikeret i Danmark af Automatic (GNT-A)).

Farver: Gul, rød, umbra, grøn eller grå (hvid). Udgået apparat, kan muligvis ikke fejlrettes mere.

 

Teknikerens kommentar.

Hæderligt telefonapparat. Udmærket talegengivelse, også ved medhør, langt bedre end apparatets største konkurrent, DK80/76E fra Kirk. 

Største minus er tasternes affjedring med “ostestrenge”, som var anledning til mange fejl, samt dårlig membrantastatur (kuvert). Begge blev dog afhjulpet med fjedre af nylon (a la danMark 1/2) og forbedret membrantastatur. Propsnoren kunne udskiftes, men stikket er ikke modular RJ11, men et stort og meget klodset stik. Spiralledningen fastmonteret i røret. Dæksler kunne ikke udskiftes og R-tastens funktion kunne ikke ændres, hvorfor apparatudskiftning var nødvendig, hvis man ønskede anden farve eller funktion på R-tasten.

En anden ting, som gav forholdsvis mange fejl var, at diodebroen på linieindgangen blev “træt”. Det bevirkede, at apparatet pludselig døde, men kunne afhjælpes blot ved at vende linien i stikkontakten (bytte om på de 2 ledninger).

Første telefonapparat fra GNT-A med toneringer.