GNT-A F78, FI78 og FT78

GNT-A FT78 (F78) uden R-tast
Vejledning F78 (FT78)
 

Beskrivelse.

Standardapparat ved KTAS, FKT og P&T fra 1978 til ca. 1982. Design: Henning Andreasen.

Kunne også leveres med RØD R-tast (jordstød) eller HVID R-tast (sløjfebryder). Skulle funktionen ændres, måtte hele apparatet udskiftes.

Mikrotelefonens spiralledning kunne flyttes fra venstre side til højre side (eller omvendt), så apparatet kunne tilpasses såvel højre, som venstrehåndede.

Indtil FI78 (impulstastatur) blev fremstillet ca. 1980, kaldtes apparatet blot F78, herefter FT78.
F78 og FT78 er således samme apparat. F står for fuldautomatisk, T for Tonetastatur og I for Impulstastatur. 78 er årstallet for markedsføringen.

Nogle få eksemplarer af FI78 (impulstastatur) blev leveret til abonnenter under centraler der ikke kunne modtage DTMF, og kan genkendes ved, at den mangler tastesymbolerne * og #.

Mikrotelefonen er kompatibelt med DA80, men ikke med danMark-serien. Fås med eller uden tangent (mikrofonafbryder) og med eller uden forstærker, samt speciel tunghørsforstærker inkl. teleslynge. Mikrotelefon med forstærker (begge typer) er altid med tangent.

Endvidere blev der fremstillet en speciel udgave af F78, til brug under linievælgeren Polygon 128 og kunne kun benyttes til denne.

Farver: Gul, rød, umbra, grøn eller grå (hvid). Udgået apparat, kan muligvis ikke fejlrettes mere.

 

Teknikerens kommentar.

Hæderligt telefonapparat. Største minus er tasternes affjedring med “ostestrenge”, som var anledning til mange fejl, samt dårlig membrantastatur (kuvert). Begge blev dog afhjulpet med fjedre af nylon (a la danMark 1/2) og forbedret membrantastatur. Propsnoren kunne udskiftes, men stikket er ikke modular RJ11, men et stort og meget klodset stik. Spiralledningen fastmonteret i røret. Dæksler kunne ikke udskiftes og R-tastens funktion kunne ikke ændres, hvorfor apparatudskiftning var nødvendig, hvis man ønskede anden farve eller funktion på R-tasten.

God gammeldags telefonklokke af malm.