Specialapparater

På denne side vises telefonapparater der er så specielle, at de ikke har haft en større udbredelse. Nogle af apparaterne kan kun benyttes på specielle installationer, f. eks. omstillingsanlæg (PABC), andre kan tilsluttes almindelig telefonlinie. Vejledningerne er på dansk, medmindre andet fremgår af teksten.

 

Mærke / model Bemærkninger
Northern Telecom
Display Phone
 
 

Vejledning Displayphone (dansk)

Vejledning Displayphone (engelsk)

Northern Telecom Displayphone.

 

Canadisk skærmterminal-telefon.

Computerterminal og telefon sammenbygget i en enhed fra omkring 1981.

7″ (178 mm) CRT skærm (monokrom, hvid skrift på sort baggrund), 40 eller 80 karakter pr. linie, alfanumerisk tastatur i skuffe (danske tegn æ, ø og å muligt), telefontastatur kan programmeres til impuls eller DTMF-signalering, funktionsknapper (softkeys) der skifter funktion efter tilstand. Service og linietaster. Kan tilsluttes 2 almindelige telefonlinier (PSTN) eller lokallinier (PABC).

Det indbyggede modem skal køre på linie 2 og kan køre følgende protokoller: Bell 103 (300/300 bit/sek.), CCITT V.21 (300/300 bit/sek.), CCITT V.23 (75/1200 bit/sek.). Endvidere kan tilsluttes eksternt modem via RS232C-port og understøtter følgende bithastigheder: 75, 150, 300, 600, 1200, 75/1200, 150/1200, 300/1200, 600/1200, 2400, 4800, 9600.

81 hukommelser for navne/numre opdelt i 9 grupper der kan navngives efter behag. R-tast (Recall) der kan programmeres til enten jordstød eller sløjfebryder, parallel printerport, håndfri betjening, ekstern strømforsyning, styrkeregulering af toneringer og lyde ved tastaturtryk. Selvom apparatet har et stort display (i forhold til andre apparater) har den ikke “vis nummer”-funktion.

Under strømafbrydelse virker Displayphone ikke, men hukommelsen har batteri back-up (genopladelig, der oplades under almindelig drift), der kan bevare hukommelsen i ca. 3 dage. Hvis apparatet har været uden netspænding i mere end 3 dage, skal installationsopsætningen gennemføres igen (Clear memory, ROM/RAM test) og alt der var indkodet må kodes ind igen.

Apparatet blev forhandlet af KTAS Erhverv A/S (hos JT Erhverv og FKT Erhverv ?), men på grund af prisen er der nok ikke solgt mange af dem i de ca. 10 år den var på markedet.

Skærmterminal-telefonen kan naturligvis tilsluttes til en ISDN/IP linie via ab-adapter.

Som computerterminal må den anses som håbløs forældet, men da den kom frem, var det et meget avanceret produkt, med den “meget hurtige” hastighed af 1200 bit/sek., en hastighed der dengang var hurtig, men som i dag vil være dræbende langsom. 

Har medvirket i adskillelige science-fiction film, hvor den “havde rollen” som en videotelefon, en egenskab den aldrig har haft eller ville kunne få. Skærmen kan kun vise tekst, ikke grafik.

Som telefon virke den udmærket, også i dag. Men den fylder godt op på skrivebordet.

Samlere vil nok være lykkelige for at eje den.

Farve: Creme (Beige) med sort front og sort-tonet glas foran skærm.

Siemens eksplosionssikker apparat  
Siemens eksplosionssikker apparat.
Eksplosionssikker ekstra høretelefon.

Funke & Huster eksplosionssikker ekstraklokke.
Der er ikke skrevet nogen vejledning til dette apparat, da der ikke er særlige betjeningsfaciliteter udover at løfte mikrotelefonen og dreje nummeret eller svare på opkaldet.

Til anvendelse i områder eller lokaler, hvor tilstedeværelse af eksplosive dampe, luftarter eller lignende medfører fare for, at elektriske gnister fra almindeligt telefonmateriel kan forårsage eksplosioner. Apparatet er forsynet med nummerskive med eller uden trykknap (R-tast jordstød).

Apparatet skal monteres på væg og vejer adskillige kilo. Ved arbejde med apparatet eller ekstrainstallationer skal linien først afbrydes på telefoncentralen eller i hovedfordeler udenfor det eksplosive område, d. v. s. at den skal være uden spænding. Endvidere skal linien mod apparatet kortsluttes. Arbejdet med eksplosionssikkert materiel blev som regel udført af særlig sikkerhedsuddannede teknikere, da der ikke måtte arbejdes med almindeligt værktøj som kunne frembringe gnister, f. eks. stålhammer, elektriske boremaskiner og lignende.

Til telefonapparatet kan der IKKE opsættes mikrotelefon med tangent, da dette kan forårsage gnistdannelser.

Ekstrainstallation: Eksplosionssikker ekstra høretelefon og eksplosionssikker ekstraklokke af mærket Funke & Huster.

Farve: Jeg husker den som grøn med sort mikrotelefon og nummerskive.

Telfa, vandtæt apparat  

Telfa vandtæt apparat.
Der er ikke skrevet nogen vejledning til dette apparat, da der ikke er særlige betjeningsfaciliteter udover at løfte mikrotelefonen og dreje nummeret eller svare på opkaldet.

Til anvendelse udendørs eller i særlige fugtige lokaler. Apparatet er forsynet med nummerskive, 10 eller 20 Hz med eller uden trykknap (R-tast jordstød).

På mange ældre jernbanestationer er der ofte opsat telefonapparater af denne type, blot med DSB-logo på låget i stedet for det sædvanlige T-mærke, så stationspersonalet fra perronen kunne ringe til f. eks. kommandoposten i området.

Den elektriske opbygning er identisk med F52 telefonapparatet fra Telefon Fabrik Automatic. Telefonapparatet leveres IKKE med mikrotelefon med tangent.

Farve: metalgrå (galvaniseret metalkasse) med sort mikrotelefon og nummerskive (F52).

Mitel Superset 4 (SS4)  

Mitel Superset 4 (SS4).
Canadisk digitalt systemtelefonapparat til brug under omstillingsanlæggene (PABC) Mitel Super10, SX10, SX20 ….. SX1000.

Apparatet kan kun benyttes til disse PABC’ere og endda kun hvis lokalnummerpositionen har Super-SLIC (SLIC=Subscriber Line Interface Circuit). Normalt har masterkortet super-slic’s, de 8 første lokalnummerpositioner. Expanderkortet findes både med alm. og super-slic’s (SX10).

Apparatet har et 3 liniers display, hvoraf de 2 er symboler (øverste og nederste linier), den midterste linier er alfanumeriske og viser apparatets status under samtale, samt nummeret der er kaldt. Ved pålagt mikrotelefon vises dato og klokkeslet.

Lokalt “vis-nummer” funktion.

6 softkeys, der skifter funktion (vises på displayets nederste linie), 4 system-taster, 15 programmerbare taster med statusdisplay, hvoraf de 2 normalt benyttes af systemet, de sidste 13 er normalt speeddials, d.v.s. hurtigopkaldstaster hvor der kan gemmes telefonnumre.

Systemet er konstrueret så tidligt som omkring 1968 og må siges, at være et, på det tidspunkt, meget avanceret system, der først omkring 1990, er blevet overgået af mere avancerede systemer.

Farver: Underdel mørkebrun, overdel beige.

Systemet er officielt udgået i Danmark, men der kan muligvis findes enkelte anlæg, der stadig er i brug.