GNT-A/KIRK/L.M.ERICSSON F64, F68, FI68 og FT68

F68 nummerskive grå

F68 nummerskive umbra

FT68 DTMF grøn

F64/FI68 tastaturenhed.
Vejledning F68 (alle typer)
Beskrivelse:

Konstrueret af svenske L. M. Ericsson (med navnet DIALOG) og fremstillet på licens i Danmark af Telefonfabrik Automatic (GNT Automatic) og Kristian Kirks Telefonfabrikker.

Standardapparat ved KTAS, FkT og P&T (F68 grå m/nummerskive) fra 1968 til ca. 1978.

F68 apparatet er vel nok et af de bedste og mest driftsikre telefonapparater der nogensinde er fremstillet. Apparatet består “kun” af 7 hoveddele, som hver især kunne udskiftes i forbindelse med fejl på apparatet. Det var både hurtigere og nemmere at fejlrette, men også billigere. De 7 hoveddele er: Apparatbund, dæksel, hovedprintkort, klokkeenhed, nummerskive- eller tastaturenhed, mikrotelefon med spiralledning, samt propsnor. 

Den eneste fejl ved apparater var, at mikrotelefonen var udstyret med kulkornsmikrofon, der dog senere blev udskiftet til dynamiske mikrofoner, de såkaldte “flødeboller” (fordi de lignede flødeboller og var emballeret i samme slags emballage som flødeboller (“negerkys”)). Fejlen ved kulkornsmikrofoner var, at efterhånden som de blev fugtige (optog luftens fugt og fugtig udånde), skulle man tale kraftigere og kraftigere for at modparten kunne høre hvad man sagde, for til sidst slet ikke at kunne høre noget.

Kunne leveres med ekstraudstyr, som tangent, forstærker, ekstra gaffel – kontakt og ekstrahøretelefon. Mikrotelefon med tangent, forstærker samt ekstra høretelefon leveredes kun i grå.

F64: DTMF tastatur. Blev i en forsøgsperiode (omkring 1974) leveret til abonnenter under centralerne København City (“Byen”) og “Vesterbro” (København). Havde samme design som F68, men tastaturet var anderledes end på FT68, f. eks. manglede * og # tasterne og tasterne var større.

F68: Nummerskivetelefon, 10 eller 16 Hz med eller uden trykknap (R-tast med jordstød).

F68: Uden nummerskive/tastatur (svaretelefon), til brug hvor der kun skal svares på opkald.

FT68: DTMF tastatur og trykknap, jordstød (eller med sløjfebryder på særlig bestilling).

FT68 blev i en periode også som forsøg leveret med “bobletastatur” i grå.

FI68: Impulstastatur (nummerskiveimpulser) til abonnenter under centraler der ikke kunne modtage DTMF.

Farver: Grå, umbra, grøn, gul eller rød. (F68 varianterne, dog F68 med nummerskive 10 Hz, F68 med nummerskive 10/16 Hz med trykknap og F64 kun i grå).

Udgået apparat, kan muligvis ikke fejlrettes mere.

 

Teknikerens kommentar.

Fremragende telefonapparat (FT68), særdeles nem at fejlrette. Største minus var kulkornsmikrofonen, men den blev senere erstattet af dynamiske mikrofonkapsel, de såkaldte “flødeboller”. Et andet minus var, at alle udskiftninger/reparationer kræver teknikerbesøg eller indlevering i Telebutik.

Telefonapparatet er utrolig holdbart, kan tåle fald fra flere meter.