TFA D08, FH08, KH08, DP08, CE08S og CH08

Automatic D08

Automatic CH08 væg.
Med fast mikrofon og løs receiver.

CH08 med mikrotelefon (efter 1912).
Fotos: PTT-museum.dk
Beskrivelse.

Telefonapparat fra Telefon Fabrik Automatic i sortlakeret metal, med forkromet metal klokke, gaffel og mikrotelefon med sort træhåndtag og sort bakelit taletragt og ørestykke. Visse modeller har desuden stafferinger.

Telefonen er fremstillet fra 1908 til omkring 1930, indtil 1927 uden nummerskive (model CE08S). Fra 1908 til 1927 blev apparatet benyttet under Københavns Hovedcentral (CE08S og CH08) og efter 1927, nu med nummerskive (D08, FH08, KH08 og DP08) til brug under de københavnske demiautomatiske telefoncentraler. 

Telefonapparatet (dog ikke CE08S og CH08) har været i anvendelse frem til 14. december 1978, hvor de sidste D-centraler, Øbro & Tria, blev nedlagt. Er fremstillet i flere varianter, med eller uden samtaletæller, bl. a. KH08 der kunne tilsluttes 2 linier, som regel en linie fra en huscentral uden forbindelse til det offentlige net og en lokallinie fra Snore- eller nøgleomstillingsbord med forbindelse til det offentlige net, samt en vægmonteret udgave (CH08). Apparaterne var monteret med grønne (eller sorte) stofledninger.

Oprindelig blev de fastmonteret med roset og kunne således ikke flyttes, senere monteret med stikprop C og D08. Partstelefoner med partsrelæ var normalt altid fastmonteret med roset. Havde man partstelefon og et ønske om at kunne flytte apparatet, skulle telefonen være den type med glimrør (DP08) og stikblok til partstelefon (U, V, X eller Y) med stikprop C og D08.

Til partstelefoner benyttedes typen med samtaletæller (D08 eller DP08), hvor i mod typen til “hel telefon” (FH08) normalt var uden samtaletæller. Alle varianter, undtagen CE08S og CH08, var forsynet med 10 Hz SB-nummerskive. Da SB nummerskiver blev en mangelvare blev apparatet også monteret med A-nummerskive, der er lavet til D30 apparatet. Også i tilfælde af fejl på nummerskiven, blev den udskiftet til “det man nu havde” med. Begge nummerskivetyper har samme mål og befæstningsmetode.

(SB nummerskive fremstillet af Siemens Brothers, A-nummerskive af Automatic).

Efter 1931 udgik alle typer og der benyttedes fremover D30 / DP30 til partstelefoner og FH30 til “hele telefoner” på D-centraler. Efter 1951 endvidere F51/61, F52/62F68 eller Ericofon med 10 Hz nummerskive til “hele telefoner”.

Den vægmonterede CH08 blev opsat under Københavns Hovedcentral og opkald til centralen var blot at afløfte modtageren (receiveren). Mikrofonen var ophængt i en speciel anordning, så man kunne løfte eller sænke mikrofonen alt efter ens højde. Normal blev vægtelefoner med fast mikrofon opsat så den passede til husherrens højde (jvf. instruks for telefonmontører). I 1912 blev receiveren og mikrofonen erstattet af en sammenbygget enhed, mikrotelefonen, der er en sammentrækning af mikrofon og telefon.

 

Teknikerens kommentar.

Efter datidens standard, et rigtig godt telefonapparat med en dejlig malmklokke der kunne høres, selv i den fjerneste ende af beboelsen.

Telefonapparatet kan udmærket anvendes på digitale F-centraler (på en analog telefonforbindelse, også kaldet PSTN, CH08 dog kun som svarertelefon). Den type til “Hel telefon” bør dog have udskiftet kondensatoren i ringekredsløbet, fra den oprindelige 2 µF til en på 0,5 µF. Det skyldes, at en 2 µF kondensator vil af den digitale telefoncentral opfattes som værende 4 telefonapparater, med eventuel ringesvigt til følge.

Typen til partstelefon har 0,5 µF kondensator, men da ringningen på partstelefoner sker mellem L1 og jord eller L2 og jord, skal ringekredsløbet ændres; laskerne mellem posterne “A” og “B”, samt “L1” og “C”, lukkes (A og B kortsluttes, L1 og C kortsluttes). Er laskerne der ikke, kan du bruge et stykke monteringstråd Ø 0,5 mm.

Hvis man ikke ønsker, at telefonapparatet skal ringe, åbnes laskerne A-B og L1-C (alle typer). 

Har du et 08 apparat med roset og ønsker den tilsluttet, så lad være med at ødelægge rosetsnoren ved at sætte et 3 polet stik på den. Slagt i stedet en 3 polet forlængerledning eller anskaf en propsnor med 3 polet F51 stik og monter den på posterne L1 (rød tråd) og L2 (blå tråd) i rosetten. Propsnoren kan sikkert købes i en telebutik. De grønne stofledninger er ikke til at skaffe og telefonapparatet mister sin værdi hvis apparatet ikke er intakt, som da det forlod fabrikken. Det gælder i øvrigt også, hvis du forgylder eller maler apparatet i andre farver end den oprindelige. Det er en “forbrydelse”.

Nummerskivens tilbageløb er 10 Hz og kan ikke ændres. Ved fejludskiftning kan nummerskive A til D30 benyttes.