LME Ericofon (inkl. Cobra/Eureka)

Ericofon model 600

Ericofon model 700

Ericofon model 600 Krom.

Eureka

Der er ikke skrevet vejledning til dette apparat, da der ikke er nogen særlige betjeningsfaciliteter udover at løfte apparatet og dreje/taste nummeret eller svare opkaldet.

Ericofon propsnorforbindelser

Beskrivelse.

Skabte sensation da den blev præsenteret i midten af 1950’erne af L. M. Ericsson i Stockholm. Et telefonapparat sammenbygget i en enhed og med en vægt af bare ca. 450 gram. I bunden af apparatet findes nummerskive (10 eller 16/20 Hz) og gaffelkontakt. Ringeklokken blev erstattet af en brummer, der kunne være vanskelig at høre i mere støjfyldte omgivelser. Design: Ericsson-team ledet af H. G. (Gösta) Thames.

Der kan ikke leveres andet ekstraudstyr, bortset fra udstyr der monteres på linien (liniestyret serierelæ eller blinker og ekstraklokke/tilslutningsrelæ).

Omkring 1975 lavede LME apparatet med impuls-tastatur (model 700), men blev aldrig indført ved de danske telefonselskaber. Apparatet med tastatur var mere kantet i formen.

Uegnet til brug under en PABC, da der ikke er jordtast eller sløjfebryder i apparatet (model 600). Dog finder der apparater med jordtast som blev leveret til abonnenter på Færøerne under TFL (Telefonverk Føroya Løgtings).

Apparatet har også været udbredt og populært som arbejdstelefon blandt telefonteknikere.

Kendes også under kælenavnet Cobra i forskellige versioner med nummerskive, impulstastatur eller DTMF-tastatur, samt en kinesisk kopiversion under navnet Eureka, der har DTMF/impuls tastatur (omskifter i bunden), genkald, toneringer og R-tast (sløjfebryderfunktion).

Farver (KTAS, model 600): Blå, creme, grøn, grå eller rød. 

Er fremstillet i utallige farver og kunne også fås forkromet eller betrukket med læder (UK/USA).

Udgået apparat, kan muligvis ikke fejlrettes mere. På websitet (amerikansk) www.ericofon.com kan bestilles reservedele til telefonapparatet.

 

Teknikerens kommentar.

Er blevet en kult-telefon, ikke bare i Danmark men over hele kloden. Efter min mening kan det kun være på grund af det særprægede design. Teknisk set er telefonapparatet på det jævne, ikke dårlig, men heller ikke særlig god. Duer ikke til længere samtaler, da apparatet trods alt vejer næsten ½ kilogram. Har man kat eller hund, bør man nok vælge et andet apparat. Tilringningssignalet (brummer) kan let overhøres.

Nogle mennesker kalder den for ERICAFON, jeg ved ikke hvorfor, men den hedder ERICOFON.

Typisk fejl ved ledningsudskiftning (Gammel type (Old Case)): De fleste nyere telefonledninger har kun 2 ledere, hvor den originale har 3 ledere (Old Case). Der mangler typisk en forbindelse fra den ene linie til summerens ene ben, se pdf-filen Ericofon propsnorforbindelser.

Har for nylig fået mulighed for at afprøve den kinesiske kopi, Eureka. Trods kinesisk og kopi, er den, kvalitetsmæssigt, tilsyneladende helt på højde med originalen, måske endda lidt bedre. Finishen er stort set som originalen, dog er gummiringen erstattet en fast kant (indgår i apparatkroppen). Hvor den originale Ericofon har kulkornsmikrofon og summer, har Eureka elektretmikrofon og toneringer.

Eneste minus er propsnoren, der er helt glat, altså uden spiral. Det er der dog råd for, propsnoren kan udskiftes med en med spiral (modularstik/RJ11) f. eks. den til mini danMark eller Kirk Plus.